Magyar nyelv  English

KÉZZELFOGHATÓ ALAPÍTVÁNYKezdetek

A Kézzelfogható Alapítvány 2009 utolsó napjaiban került bejegyzésre látássérültek kezdeményezésre. Gyógypedagógusok és művészek közös munkával alakították ki. Mi legyen az alapítvány profilja?

Már az elején körvonalazódott, hogy a művészetek közreműködésével kívánjuk a látássérültek társadalmi rehabilitációját segíteni. Ezért tapintható kiállításokat kezdtünk szervezni és hamarosan kaptunk is ilyen felkéréseket az ország különböző régióiban.

Sajnos vagy sem, de mi sem úszhattuk meg a civil szervezetekben gyakori megújulást. Ez az újjászületés pozitív irányba vitte alapítványunkat. Maradt a régi kemény mag, de új lelkes tagok csatlakoztak hozzánk, amire 2013-ban óriási szükségünk volt, hiszen abban az évben tavasszal került megrendezésre a Szépművészeti Múzeumban tapintható tárlatunk. A kibővült tagság már nem csupán a tapintható kiállítások szervezését és bonyolítását tekinti fő tevékenységének, hanem azon kézműves szakmákban való foglalkoztatást, melyeket a Vakok Speciális Szakiskolájában tanítanak látássérülteknek: fazekasság, kosárfonás, szövés.

A Szakrális Művészetek Hetén 2011-óta jelen vagyunk tapintható tematikus kiállításainkkal. Jótékonysági és egyéb vásárokon jelenünk meg a látássérültek kézműves termékeivel. Tárlatvezető képzéseket szervezünk látássérülteknek a választható tevékenységek palettáját színesítendő. Esélyegyenlőségi konferenciákon, napokon és iskolákban rendezett érzékenyítő programokon is részt veszünk.