Magyar nyelv  English

KÉZZELFOGHATÓ ALAPÍTVÁNYAktuális események:

Szemben önmagammal című kiállítás

Dátum: 2022.10.18
Helyszín:
Szemben önmagammal című rendhagyó kiállítás, melyben halmozottan sérült, súlyos fokban látássérült sorstársak állítottak ki polgári foglalkozású tehetségekkel és művészekkel.
Galéria


Ébredések című tapintható kiállítás

Dátum: 2022.09.26 - 2022.09.30
Helyszín: Soproni TIT
Ébredések című tapintható kiállítás
Galéria


Irány a tó - avagy merre is van?

Dátum: 2022.07.24 - 2022.07.31
Helyszín: Gárdony, Fészek Vendégház
2022. 07.24 és 2022. 07.31 között egy hetet töltöttünk Gárdonyban, a Kézzelfogható Alapítvány által szervezett közös nyaraláson vak és gyengénlátó sorstársainkkal együtt.

Ildikó: "Amikor értesültem a nyaralásról Petneházy Emőkétől, nagyon megörültem. Egyrészt azért, mert ritkán járok sorstársi közösségbe, másrészt azért, mert találkozhattam azon Vakok iskolájában (Vakodás) barátaimmal, akikkel már nagyon régen nem." Az egyhetes nyaralás ideje alatt számos olyan programon vehettem részt, amilyeneken vakként eddig még soha. Ezek közül legjobban tetszett a madárröptetés, mert azelőtt soha nem fogtam a kezemben élő madarat. Nagyon élveztem az orgona koncertet is, melyen a gárdonyi katolikus templomban vettem részt. Nagyon megható volt a két táborozó zenész sorstársunk műsora. A tandemezést és a suppolást is kipróbáltam. Ehhez ugyan kis bátorításra volt szükségem, de mindkettőt nagyon élveztem.

Péter:
"Nagyon kegyes volt a Jó Isten, mert mint, ha a 7 nap időjárását is a programokhoz igazította volna. A meleg napok alkalmasak voltak az ön felett strandolásra és napfényfürdőzésre, a borúsabb, hűvösebb napok a kirándulásra és Velencei tókerülésre (két személyes tandem drót szamárral), és az esősebb napok az ismerkedésre, társasjátékok kipróbálására egyaránt.

Kriszta:
A tájékoztatóban az állt, hogy 18-34 év közötti fiatalok jelentkezését várják erre a nyaralásra. Elolvastam a levelet, de mivel én már túl vagyok ezen a korosztályon hát ki is töröltem a levelet, pedig jól hangzott ami benne állt. Aztán a veszprémi látássérültek egyesületében az egyik kedves ott lévő munkatársnő, aki már ismer engem felvetette, hogy mi lenne, ha én is részt vennék a gárdonyi táborban? Igaz nem vagyok már olyan korosztály, de a belevalóságommal és lelkesedésemmel pont beleillenék a közegbe. Kissé ugyan izgultam rajta, hogy milyen lesz, hisz iskolás koromban voltam utoljára táborban, de hát akkor még gyerek voltam. A programot ismét elolvasva egyre jobban tetszett a gondolat, hogy megyek. Megismerkedek új emberekkel, sorstársakkal, és közben jó kis programokon veszünk részt. Sokfelé jártunk, nekem mégis az egyik legnagyobb élmény az a tandemtúra volt, amikor körültekertük a Velencei tavat. Sosem mentem még tandemmel, de ebben az egy hétben nagyon megszerettem ezt a mozgásformát. Amúgy is szerettem bringázni, amíg a látásom engedte, most már sajnos nem merek felülni a kis kerékpáromra sem, de ebben az egy hétben szerintem lekerekeztem vagy ötven kilométert biztos. A segítők itt is nagyon figyeltek ránk…

Kristóf:
„Eleinte egy kicsit féltem attól, hogy majd hogyan fogom tudni teljesíteni a 30 km-es túrát tandem kerékpárral a Velencei tó körül, vagy a sárkányhajózást, és a suppolást, mivel még egyikben sem próbáltam ki magamat korábban”… a sok gyaloglást is meglepően jól bírtam. Kicsit aggódtam a nyaralást megelőző napokban, hogy kikkel fogok majd megismerkedni, mivel integráltan tanultam az általános valamint a középiskolában is, így a Pesten tanuló látássérültek közül senkit sem ismertem korábbról. Összességében elmondhatom, hogy mind a programok során, mind pedig a nyaralás helyszínén egy nagyon jól felépített csapat munkát tapasztaltam meg, mind a segítők, mind a sorstársak részéről is.

Lívia:
"Mivel jómagam történelem -, irodalom-kedvelő ember vagyok, a programban meghirdetett történelmi, irodalmi tárgyú előadások, emlékház látogatások keltették fel elsősorban a figyelmemet. — Kápolnásnyéki Halász család kastélya, Vörösmarty emlékház, a pákozdi emlékpark munkatársainak számomra felejthetetlen, maradandó élményeket kínálóbeszámolója."

Fontos lenne a múzeumokban, kastélyokban, emlékházakban megtalálható szövegek, táblákon lévő feliratok akadálymentesítése. Az alapítvány által biztosított partnereink – nem, nem segítőket írok! -, igyekeztek a tőlük telhető legteljesebben biztosítani ezt számunkra, habár az adott múzeum ezt nemtette lehetővé. A mellettünk lévő kedves segítők rendületlenül olvasták fel a kápolnásnyéki kastélyban található szöveges leírásokat mind a Halász család mindpedig a kiállítás kapcsán, illetve A Vörösmarty emlékházban is.
A Pákozdi Katonai Emlékpark munkatársának előadása felejthetetlen volt számunkra: huszárvágás vakon, szablya, kard, gránátok, puskák megnézése: mind olyan dolgok melyeket sosem nézhetünk meg egy átlagos múzeumban. Ilyen esetekben is megoldás lehetne az eredeti fegyverek másolatának elkészíttetése. A víz, a strandolás – eddigi tapasztalataink szerint -, minden tipikusan megszervezett „fogyis” táborban tabu téma, nem vállalják a felelősséget.
Most azonban több nap is bementünk a velencei-tóba. Emőke kedves, határozott hangjának értő irányítása úgy gondolom minden látássérült számára adott egyfajta biztonságot, annak is, aki jobban, annak is aki egyáltalán nem tudott úszni. A tandemen történő biciklizés ismét a partneri gondolkodásról, szemléletről tanúskodik: a látó vezető, aki az első ülésen foglal helyet, kormányozza, tartja a biciklit, a hátul ülő látássérült partner pedig egyenrangú partnerként teker a túra során, sőt, az emelkedőknél, a nehezebb terepeken segíthet a látó partnerének a kerékpározásban, hogy együtt, közösen könnyebben túljuthassanak a nehezebb szakaszokon.
Csodálatos dolog látássérültként a sebesség által okozott szembe szél, az a boldogság, hogy ezt a sebességet mi idézzük elő. Semmivel össze nem hasonlítható érzés a lejtőn szabadon, lefelé gurulni, avagy az emelkedőkön minden erőnket beleadva felfelé tekerni és a végén örömmel, büszkeséggel nyugtázni: ez is meg van, sikerült, megcsináltuk együtt, közösen!
A sárkányhajózást most próbáltuk ki először. A több mint 30 ember együttes evezése némi nehézségbe ütközött, de megoldottuk.
Megint látók és látássérültek együtt, közösen csinálhattunk valamit, együtt, közösen érhettük el a célt.
Az agárdi piacon nagyon finom házilag készített termékekkel találkoztunk.
A nekünk megtartott segédeszközbemutató fontos volt, de elgondolkodtatta a táborozókat, hogy vajon a mai Magyarországon financiális lehetősége, kilátása van /lehet-e arra egy látássérült személynek, hogy ezen életviteléhez, munkához, boldogulásához szükséges segédeszközöket a magáénak mondhassa? (Nyolcszázezer Ft-os Braille kijelző; száznegyvenezer Ft-os hangoskönyvolvasó készülék; a gyengénlátók számára többszáz ezer forintos nagyítók) A segédeszközbemutatót vezető Dvarieczki Bálint utalt arra miszerint kis hazánkban még mindig nem tartunk ott a XXI. században hogy az újságok, folyóiratok, napi-, heti-, havi lapok akadálymentesen elérhetőek lehetnének számunkra. Ugyanez zajlik a weboldalak terén és az élet sok más szegmensében.
A párkapcsolatról szóló, Anikó (pszichológus) által vezetett beszélgetés sok fájdalmas sebet, lelki sérülést szakított fel bennem és a többi látássérültben. Ez is azon témák közé sorolható, aminek sok esetben nem merünk a mélyére ásni, nem merünk őszintén, tabuk nélkül beszélni önállóságról, párkapcsolatról, egymás elfogadásáról, a látók és látássérültek közti szakadékokról, a nem megélt nőiességről, a megoldatlan, a kapcsolatokra is hatással lévő financiális, egzisztenciális kérdésekről.
Ez a mostani rendezvény arra próbált meg első fecskeként kísérletet tenni, hogy mindenki közösen egy világban éljen, alkothasson, érjen el közös célokat.

Több, sokkal több hasonló szemlélettel megszervezett táborra lenne szükség a mai Magyarországon!

Olyan rendezvényekre, programokra, ahol a másként élő, érző, gondolkodó emberek – szándékkal nem „fogyatékosság”-ot írok! -, nem fogyatékosnak, csodabogárnak, hanem: Embernek, egyenjogú partnernek, nyaralónak érzik,… merik érezni magukat, és nem olyan valakinek, aki segítségre szorul – szegény, sajnálatra, szánalomra, a mi adományainkra szoruló sérült ember! -, hanem olyan embernek, aki maga is adhat másoknak önmagából.
Nagyon jól éreztük magunkat a nyaralás alatt, köszönhetően a változatos programoknak, a jó társaságnak valamint a jó hangulatnak. Remek egy hét volt, nagy köszönet a szervezőknek, és az ottani segítőknek, külsősöknek is, akik nagyon figyeltek mindenre és mindenkire. Sosem volt egy rossz szavuk senkihez pedig biztos elfáradtak azért, de inkább a humor jellemezte őket. Ha sokan így állnának a sérült emberekhez, mint a táborban lévő segítők hát könnyebb lenne a mi dolgunk. Nagy köszönet nekik innét is. Köszönet Petneházy Emőkének a profi szervezésért és a segítőknek a már említett fáradtságos munkájukért. Egyáltalán nem bántuk meg, hogy jelentkeztünk. Bízunk benne, hogy jövő nyáron is sor kerül majd hasonló közös nyaralásra.
Mit is írhatnék még, talán azt amivel elköszöntünk egymástól: jövőre veletek ugyanitt!!!


Ébredések című rendhagyó kiállítás

Dátum: 2022.05.25
Helyszín: Polgárok Háza
Ébredések című rendhagyó kiállítás, melyben halmozottan sérült, súlyos fokban látássérült sorstársak állítottak ki polgári foglalkozású tehetségekkel és művészekkel.
Galéria


Tomimeus konferencián tapintható kiállítás

Dátum: 2022.05.19
Helyszín: ELTE Bárczi Gyógypedagógiai Kar
Tomimeus konferencián tapintható kiállítással, Látáspont műhelyünk termékeivel és egy előadással szerepeltünk.
Galéria


Ébredések című tapintható kiállítás

Dátum: 2022.05.06 - 2022.05.13
Helyszín: Nádasdy vár, Sárvár
Galéria


Esélyegyenlőségi napon tapintható kiállítás

Dátum: 2022.04.30
Helyszín: Székesfehérvár
Székesfehérváron esélyegyenlőségi napon tapintható kiállítással agyagozási lehetőséggel és Látáspont műhelyünk termékeivel jelentünk meg.


"ÉBREDÉSEK" tapinható kiállítás

Dátum: 2022.03.04 - 2022.03.18
Helyszín: Orosháza, Petőfi Kultúrális Központ
Orosházi tárlat - összefoglaló

A Kézzelfogható Alapítvány látássérült tárlatvezetője Válent Péterné, Ildikó 2019 tavaszán álmodta meg, hogy szülővárosában megszervezi az alapítvány tapintható kiállítását. A Covid járvány szinte leküzdhetetlen akadályokat gördített a terv elé, de Ildikó - immáron az Alföldi régió több látássérült tárlatvezetőjével összefogva - megszervezte a kiállítást Orosházán a Petőfi Művelődési Központban.
A kiállítás költségeinek egy részét az „Ön választ, mi segítünk” program 3. helyezettjének járó összeggel a Tesco finanszírozta.
Az, hogy egy budapesti székhelyű alapítvány 3. helyezést ért el a Tesco pályázatán Orosházán és Szarvason, szép eredménynek számít, hiszen Orosházán az alapítvány tevékenysége teljességgel ismeretlen volt eddig.
Ébredés címmel szervezett tapintható kiállítás nagy siker aratott. A megnyitón közel 80 ember vett részt és nagy érdeklődéssel tapintálódtak látássérült tárlatvezetők segítségével a képzőművészeti alkotások között.
Két hét alatt közel 700 látogatót vonzott a kiállítás, ami eredetileg iskolák 6-12. osztályainak volt meghirdetve. Örömünkre szolgált, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel 5. osztályosoknak is meg kellett a kapukat nyitni. Sőt az igazgatónő kérésére még 3. osztályosok  tanulók is tapintálódtak.
Magánszemélye is jelentkeztek szép számmal. Igény lett volna a hétvégi és ünnepnapi nyitva tartásra, hiszen sok család szeretett volna részt venni a programon szabadidejében. Sajnos ez kimaradt, de reménykedünk benne, hogy visszatérhetünk még a jövőben.
Kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek mind a diákok, tanárok, mind pedig magánszemélyek részéről, ami bevezetésre is került a látogatási naplóba. „Szeretnék, ha több szemléletváltó program lenne városunkban. Szeretettel visszavárjuk a Kézzelfogható Alapítvány tapintható tárlatát, hogy még több diák, család részesülhessen az élményben.” - nyilatkozta az egyik iskola igazgatója.
A helyszínt a Petőfi Művelődési Központ adta. Az intézmény vezetője - saját bevallása szerint - meglepődött, hogy milyen nagy az érdeklődés. Szeretettel várják vissza az alapítványt.
„Számomra külön élményt adott, hogy szülővároskámban dolgozhattam. Hála és köszönet ezért a Kézzelfogható Alapítványnak, a Tesco-nak és a Petőfi Művelődési Központnak.” (Válent Péterné, Ildikó látásssérült tárlatvezető, Orosháza)
Galéria


Ön választ, mi segítünk!

Dátum: 2022.02.04 - 2022.02.05
Helyszín: TESCO Orosháza és Szarvas
A Tesco pályázatán bizalmat szavaztak tapintható kiállításunkra 2022.02.04-én, pénteken 14-17 óráig Szarvason, 2022.02.05-én, szombaton Orosházán a Tescoban adhatja le minden vásárló zsetonjait a Kézzelfogható Alapítvány márciusi tapintható kiállítására, ahol azokkal a látássérült tárlatvezetőkkel lehet találkozni, akik tavasszal segítik a speciális művészeti igényű látogatókat. A Petőfi Kulturális Központban lesz 2022. 03.04-18-ig alapítványunk első programja az új évben.


Más megvilágításban – egy szemtelenül sokszínű kiállítás!

Dátum: 2021.07.27 - 2021.08.13
Helyszín: 3300 Eger, Eszterházy Károly Egyetem Líceuma, I. emelet.
Más megvilágításban – egy szemtelenül sokszínű kiállítás!

Egyedülálló kiállításra várjuk az érdeklődőket Egerben, a Líceum épületében. A tárlaton a látássérülés történetét ismerhetik meg a látogatók - a társadalmi megítélésük változását, a különféle oktatási segédeszközök fejlődését, valamint a vakvezetőkutyák történetét és kiképzésük menetét. A kiállításunk másik fő célja, hogy bemutassunk olyan felfelé ívelő életpályákat a látássérültek közül, amelyek demonstrálják, hogy fogyatékkal élőként is lehet példaértékű életet élni; karriert építeni, csúcsteljesítményt elérni, maradandót alkotni, a társadalom hasznos tagjává válni.

Sportegyesületként kiemelt helyet szánunk a kiállításon a magyar parasport fejlődésének bemutatására. Emellett az érdeklődők megismerhetik más területek neves látássérült képviselőit is; az irodalom, a képzőművészet, a fotográfia és az előadóművészet világából. A tárlaton e témák tárgyai, dokumentációi, alkotásai, relikviái is megtekinthetők lesznek, valamint ehhez kapcsolódóan beszélgetünk látássérült alkotókkal, művészekkel, paralimpiai sportolókkal, és a vakvezető kutyák kiképzőivel is!

A kiállítás részletes programja a VGYSE facebook oldalán tekinthető meg!

A rendezvény helyszíne: 3300 Eger, Eszterházy Károly Egyetem Líceuma, I. emelet.
Időpontja: 2021 július 27 - augusztus 13. 10-16 h

A belépés díjtalan!
A kiállítás a megfelelő járványügyi intézkedések betartása mellett látogatható!

A program a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósul meg!

Bővebb információ:
Tel: (20) 537-0055
Email: iroda@vgyse.hu
Facebook: www.facebook.com/vgyse.eger
Galéria


Fasor című tapintható kiállítás

Dátum: 2020.10.09 - 2020.10.22
Helyszín: Szentesi Művelődési Központ 6600 Szentes, Tóth József u. 10-14.
A Fasor című tapintható kiállításra, amelyben együtt állítanak ki kortárs képző- és iparművészek, valamint különböző fogyatékossággal élő alkotók.

A tárlat fedett szemmel ismerhető meg különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban.

Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal a következő telefonszámokon lehetséges: +36 20 441 69 45

A KIÁLLÍTÁS HELYSZÍNE
Szentesi Művelődési Központ 6600 Szentes, Tóth József u. 10-14.
MEGNYITÓ IDŐPONTJA
2020. 10. 09. 17:00 A KIÁLLÍTÁS LÁTOGATHATÓ
2020. 10. 09. - 2020. 10. 22.

KÖSZÖNTŐT MOND
Ombodi Csilla programszervező, a Szentesi Művelődési Központ részéről
A KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA
Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke
A MEGNYITÓN MŰSORT ADNAK
A Horváth Mihály Gimnázium tanulói
Galéria


Csemete a téren - tapintható kiállítás Angyalföldön

Dátum: 2020.03.30 - 2020.04.07
Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ 1130 Budapest, József Attila tér 4.
Csemete a téren - tapintható kiállítás Angyalföldön.

Az esemény sajnálatos módon ELMARAD, de a tervek szerint 2020 őszén megrendezésre fog kerülni.


Liget - tapintható kiállítás Szarvason

Dátum: 2020.03.02 - 2020.03.12
Helyszín: Szent István Egyetem AGK, Tessedik Campus Körösparti Tanácskozóterem 5540 Szarvas, Szabadság út 1-3.
Liget - tapintható kiállítás Szarvason.

Így látták a szarvasiak a kiállítást:

És így látta belülről P. Évi látássérült tárlatvezetőnk:

"Feledhetetlen élmény volt megismerkedni a békés kisvárossal, és segítőkész, kedves lakóival.
A tárlatvezetés sok-sok emlékezetes és vidám percet, igazi felüdülést jelentett számomra, megszakítva a monoton hétköznapok végeláthatatlan sorát.
Örömmel tapasztaltuk társaimmal, hogy a helybéli szervező .- Nagy Erzsébet - kitűnő koordináló tevékenységének köszönhetően a kiállításra folyamatosan érkeztek az általános - és középiskolás csoportok. Ügyes és agilis diáklányok irányításával a várakozás percei is hasznosan és érdekesen teltek érzékenyítő játékokkal és olvasnivalókkal, valamint makettekkel ismerkedhettek a gyerekek. Látva az őszinte érdeklődést, és azt a szellemi erőfeszítést, mellyel a taktilis élményt próbálták kreatív elméjükben képpé formálni a látogatók, igencsak nehezemre esett sür- getni vagy megszakítani, mindamellett, hogy segítettem megfelelő irányba terelni az elképzeléseket.
Összességében úgy érzem, sikeres volt a munkánk. A látogatók élményekkel telve távoztak, ami a Vendégkönyvbe írt pozitív visszajelzésekből is kitűnik."
Galéria


CRM tréning és felfrissítő képzés látássérült tárlatvezetőknek

Dátum: 2020.02.22
Helyszín: Vakok Iskolája, Brávia terem, 1146 Budapest, Ajtósi Dűrer sor 39.
CRM tréning és felfrissítő képzés látássérült tárlatvezetőknek Dátum: 2020. február 22. 10-17 óráig


Szárnyalj szabadon! tapintható kiállítás

Dátum: 2019.09.21 - 2019.09.27
Helyszín: Evangélikus Országos Múzeum, 1052 Budapest Deák F. tér 4.
Szárnyalj szabadon! tapintható kiállítás.
Galéria


Porladó kövek tapintható kiállítás

Dátum: 2019.05.10 - 2019.05.17
Helyszín: Dr. Rapcsák András Sakkterem, Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 3.
Porladó kövek tapintható kiállítás
Galéria


Kövek a térben tapintható kiállítás

Dátum: 2019.03.20 - 2019.04.15
Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ; Cím: 1131 Budapest József Attila tér 4.
Kövek a térben tapintható kiállítás a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat támogatásával
Galéria


Tapintható Világ című tapintható kiállítás

Dátum: 2019.02.22 - 2019.02.23
Helyszín: Helyszín Jósa András Múzeum Nyíregyháza Cím: 4400 Nyíregyháza, Benczúr Gyula tér 21.
Tapintható világ! - Válts nézőpontot! című kiállítás részeként szerepel a Kézzelfogható Alapítvány tapintható tárlata. Megnyitó: 2019.02.22. 11 óra
Galéria


KŐ A VÍZBEN A Kézzelfogható Alapítvány kiállítása tapintható résszel

Dátum: 2018.11.08 - 2018.12.03
Helyszín: Budakalász Faluház, Szentendrei út 9.
A megnyitó dőpontja: 2018.11.08. 17: 00
Helyszín: Budakalász Faluház
Műsort ad: a Lenvirág Táncegyüttes és a Kincső Néptáncegyüttes
A kiállítást megnyitja: Baloghné Vatai Barbara néptánc pedagógus
Galéria


a Kő című tapintható kiállítás a Csiliben

Dátum: 2018.10.19 - 2018.11.04
Helyszín: Csili Művelődési Központ „B” épület, Muszély Ágoston kiállító terem
Kedves Érdeklődők!

A Kézzelfogható Alapítvány ismét Budapesten állítja ki kortárs képző- és iparművészek, valamint látássérült művészek által létrehozott alkotásait tapintható tárlatán.

Kérésre látássérült tárlatvezetőt tudunk biztosítani, hogy teljes és autentikus legyen az élmény.

Helyszín: Csili Művelődési Központ „B” épület, Muszély Ágoston kiállító terem

Megközelíthető: 66-os vagy 66E busszal a 3-as metró Határ úti megállójából. Leszállni a Baross utcai megállónál kell. A megállótól 2 perc kényelmes sétaút vezet a művelődési központ „B” épületéhez.

A kiállítás látogatható 2018.október 19-től 2018.november 4-ig minden nap 9-18 óráig. A látogatás előtt javasolt egy emailt küldeni a szasz.julia@csili.hu email címre, hogy a termet kinyissák.

Amennyiben tárlatvezetőre van szükség, azt 48 órával a tervezett látogatási nap előtt emailben vagy telefonon szükséges jelezni és egyeztetni a következő elérhetőségek egyikén:
Petneházy Emőke, epetne@gmail.com, telefon: +36 70 383 7766

Kedves Látogató! Kérlek, ne feledd, hogy látogatásoddal támogatod törekvésünket, hogy látássérült munkatársaink munkához jussanak.

A tárlat látogatása ingyenes!

Kedves Érdeklődő! Engedd, hogy tárlatvezetőink elvarázsoljanak! Unatkozni nem fogsz, szeretettel várunk!
Galéria


Tapintható a kiállítás a Sziget Fesztiválon is!

Dátum: 2018.08.08 - 2018.08.15
Helyszín: Óbudai-sziget, civil sarok


Múzeumok Éjszakája a Kézzelfogható Alapítvány tapintható tárlatával Szegeden

Dátum: 2018.06.11 - 2018.06.24
Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged


„Tapintható Művészet Mindenkinek” című országos vándorkiállítás utolsó évadának miskolci állomása

Dátum: 2018.04.20 - 2018.05.26
Helyszín: Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2.), Miskolc
A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a Kézzelfogható Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2018. április 20-án, (pénteken) 15 órára, a Rákóczi-házba (Rákóczi u. 2.) „Tapintható Művészet Mindenkinek” című országos vándorkiállítás utolsó évadának miskolci állomására

A kiállítást megnyitja: Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengélátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesület elnöke

A megnyitón felszólal: Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke

A kiállítás fővédnöke: Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára

A tárlat fedett szemmel megismerhető különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban. Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal a következő telefonszámon lehetséges: 06-70/383-7766. Tapints velünk, érezz velünk és mosolyogj velünk! Mindenkit szeretettel várunk!

A kiállítás megtekinthető május 26-ig keddtől szombatig 9-től 17 óráig.

Íme egy beszámoló az egyik látogatási napról:
A Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola 7. évfolyama (két osztály) döntött úgy, hogy a Gyereknapi programjai közé választja a Tapintható kiállítás megtapogatását, majd megtekintését.

Az indíttatást az adta, hogy osztályfőnökök, Garam Mónika több ízben is járt már Budapesten a Láthatatlan kiállításon gyerekekkel, és a fiatalok minden alkalommal nagyon élvezték és tanulságosnak találták ezt a látogatást. Ebben a formában azonban - mint ahogyan Miskolcon - még nem próbálták a "nem látás" képességét.

„A mai rohanó világban, ahol egyre kevésbé törődnek az emberek egymással, és a segítőkészség is kezd kihalni a fiatal generáció tagjaiból, kiemelten fontosnak tartom, hogy erősítsem bennük az embertársaink iránti érzékenységet, az egymásra való odafigyelés fontosságát. Ugyancsak fontos, hogy sérült embertársaink irányában is segítőkészek legyünk, és el tudjuk fogadni, meg tudjuk érteni mindennapi életük nehézségeit, akadályait; talán ha ezt egy kicsit - akárcsak egy kiállítás erejéig - mi magunk is megtapasztaljuk, könnyebben megértjük majd őket, és nyitottabban fordulunk feléjük.” – írta Garam Mónika.
Galéria


A kiteljesedés szabadsága, avagy Szent László nyomában

Dátum: 2017.09.16 - 2017.09.23
Helyszín: 1066 Budapest, Dessewffy u. 18-20.
2017. szeptember 15-én megnyitottuk kiállításunkat egy igazi, trendi helyen Budapest Belvárosában. A D18 egy kávézó, könyvesbolt és antikvárium, a Szakrális Hét alatt pedig alkotásaink otthona.

A kiállítást egy kedves ismerős nyitotta meg, aki 2014-ben már részt vett előadóként látássérült tárlatvezetőink kiképzésében. Ő Mácsay Krisztina a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze és múzeumpedagógusa. Krisztina nem egyedül érkezett a megnyitóra, hanem kolléganőjével, akiket két régi, már megfelelő gyakorlattal rendelkező tárlatvezető fiatal kalauzolt végig a tapogatózásban. Országos múzeumunk munkatársai "le is csaptak" a két tárlatvezető fiatalra, remélve, hogy a jövőben náluk is segítségre lesznek az érzékenyítő kiállításaikon. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezek a látássérült fiatalok alapítványunk védőszárnyai alatt szerezték meg tudásukat és egészítik ki jövedelmüket is egyben az alapítvány által biztosított munkával.

A megnyitó szenzációja Környei Miklós, Junior Prima Díjas gitárművész volt, aki lenyűgöző játékával tette hangulatossá a megnyitó programját.

2017. szeptember 15-én ragyogott a nap a Dessewffy utcában, bent az ízletes kávét hörpölték a vendégek, a gitár hangok elvarázsoltak mindenkit, a galérián folyt a „tapintásos wellness”.

Még van időd szeptember 24-ig eljönni és a falra ragasztott itiner utasításait követve Te is bejárhatod a tapintható kiállítást magad. Korhatár nincs!
Galéria


Tapintható kiállítás a SZIGET-en

Dátum: 2017.08.09 - 2017.08.16
Helyszín: SZIGET fesztivál
2017.08.09-16-ig Budapesten a Sziget fesztiválon a Nem adom fel Alapítvány sátrában tapintható kiállítás vak tárlatvezetők közreműködésével!


Művészet Pedagógiai Konferencia

Dátum: 2017.06.22
Helyszín: ELTE


"Tapintható Művészet Mindenkinek" országos vándorkiállítás harmadik évad harmadik állomása

Dátum: 2017.05.02 - 2017.05.06
Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra, 6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.
"Tapintható Művészet Mindenkinek" országos vándorkiállítás harmadik évad harmadik állomása
Galéria


"Tapintható Művészet Mindenkinek" országos vándorkiállítás harmadik évad második állomás

Dátum: 2017.03.31 - 2017.04.14
Helyszín: Széchenyi Szalon, 1146 Budapest, Állatkerti út 9-11.

Tavaszi családi program mindenkinek egy gyönyörű helyszínen!


Egy hely, ahova látássérült és látó, idős és fiatal egyaránt eljöhet. Élmény a kéznek, a szívnek, a szemnek!

Tapintható kiállítás a Kézzelfogható Alapítvány szervezésében, közösségi foglalkozásokkal.

Helyszín: Széchenyi Szalon, ami a Széchenyi Gyógyfürdő Márvány termében található. Megközelíthető a fürdő IX. számú kapujából vagy az I. számú kapujától balra. Ezek a kapuk a Koós Károly sétány felől nyílik.

A megnyitó időpontja:

2017. március 31. 10 óra

A kiállítást megnyitja Soltész Miklós államtitkár úr. A megnyitón a Látássérültek Általános Iskolájának diákjai és tanárai adnak egy kis koncertet. A megnyitóra ellátogató vendégeinket pogácsával, süteménnyel várjuk.

A kiállítás látogatható 2017. április 1.-április 14. között, naponta 15-18 óráig.
A tárlaton kortárs képző-és iparművészek alkotásai nézhetőek meg látássérült tárlatvezetők segítségével. A kiállítást minden nap kiegészíti egy-egy izgalmas, főleg kézműves program, ami jó felkészülés lehet a húsvéti ünnepekre. A kézműveskedésben önkéntesek is segédkeznek, hogy mindenkinek teljes legyen az élmény és siker. Mert a siker kell!

A kézműves programra jelentkezni ajánlott a következő elérhetőségek egyikén:

Petneházy Emőke, email: epetne@gmail.com, telefon: +36 70 383 7766

A program mindenki számára ingyenes!

A program napok szerinti bontásban:
Április 1. szombat: Rongyékszer készítés
Április 2. vasárnap: Táncház magyar népzenére
Április 3. hétfő: Poháralátét készítés bőrből
Április 4. kedd: Arcfestés és alternatív tojásfestés
Április 5. szerda: Origami
Április 6. csütörtök: Húsvéti kosárka-fonás
Április 7. péntek: Rongyékszer készítés
Április 8. szombat: Mesekönyv bemutató felolvasással, meséléssel (unokákkal, gyerekekkel különösen ajánlott)
Április 9. vasárnap: Táncház magyar népzenére
Április 10. hétfő: Poháralátét készítés bőrből
Április 11. kedd: Arcfestés, alternatív tojásfestés
Április 12. szerda: Kőképek készítése
Április 13. csütörtök: húsvéti kosárka-fonás
Április 14. péntek: Kőképek készítése

Alapítványunk kéri segítségüket abban is, hogy látogatásukkal segítsék. hogy a program valóban integrált legyen!

Köszönettel, Petneházy Emőke, Kézzelfogható Alapítvány

A programváltozás jogát fenntartjuk!
Galéria


" Fény Ünnep" MagNet Közösségi Ház

Dátum: 2016.12.18 - 2016.12.20
Helyszín: MagNet Közösségi Ház, 1062 Budapest, Andrássy út 98.
A MagNet Közösségi Ház ezen a télen alapítványunkat választotta ki arra a nemes célra, hogy alapítványunk Látáspont foglakoztatójára gyűjtsön adományokat.
Egy gyönyörű, színes estével készült a ház. Karácsonyi díszekbe öltözött az egész épület és zsúfolásig megtelt emberekkel.
Fellépett a Gardonka Együttes, volt könyv bemutató, vakos kvíz játék és garázsvásár kézműves termékekből.
Köszönjük a meghívást, a szervezést és az adományokat, amiből a látássérült fazekasokat foglakoztató műhely korszerűsítésére kerül sor.
Az utolsó két napon, gimnazista diákok és a bank alkalmazottai érkeztek, egymás után csoportokban, megtekinteni a kiállítást.
Külön köszönet a Szerb Antal Gimnáziumnak, akik a legnagyobb létszámban látogatták meg a tárlatot.
Galéria


" Tapintható Művészet Mindenkinek" című országos vándorkiállítás harmadik évadának első állomása

Dátum: 2016.10.10 - 2016.10.14
Helyszín: Takáts Gyula Városi és Megyei Könyvtár, 7400 Kaposvár, Csokonai Vitéz Mihály u. 4.
Alapítványunk az őszi időszakban, figyelemmel a Fehér bot napjára, megrendezte következő tapintható tárlatát a városi könyvtárban. A helyszín kiválasztásában és a rendezvény lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete, Danyádiné Cecília vezetésével.
Az egyesület több iskolát és annak osztályait szervezete rá a kiállításra úgy, hogy ezzel munkát adott saját tagjainak, akiket az alapítvány már korábban kiképzett látássérült tárlatvezetői tanítottak be a vezetésekre.
Alapítványunk tárlata ezen alkalommal mutatta be először új szerzeményeit. Büszkék vagyunk Soltész Melindára, Árvay Zoltára, Solticz Kálmánra, Balla Gemmára.
Galéria


TOUCH kiállítás-Design Hét 2016

Dátum: 2016.09.22 - 2016.10.01
Helyszín: Brody Studios, 1064 Budapest, Vörösmarty utca 38.
Nyitva tartás: vasárnap kivételével minden nap 17-22 óráig. Regisztrálni szükséges a lentebb található linken.

Egy program, amiben alapítványunk még soha nem vett részt. Pazar, izgalmas!

Design Hét és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjában látássérült tárlatvezetőink fogják, a vak sötétben, a látogatók kezét és fejtik meg mi mire való, ha egy ülőalkalmatosságba botlunk. Kortárs, neves designerek munkái teljes sötétben, titokzatosan.

Müller Kinga a tárlat szülőanyja, kitalálója szerint:
Egy jól kialakított design tárgy nem csak nagyon szép, de megfelelően kidolgozott, kényelmes, puha, jók az arányai és profin van összeállítva. A látáson kívüli érzékszerveink azonban gyakran nem kapnak elegendő teret, vagy épp nincs időnk alaposan vizsgálódni "nekünk, fogyasztóknak". A TOUCH kiállításon ülőbútorokat gyűjtünk össze, amelyeknél különösen fontos a kényelem és jól kidolgozottság, az anatómia.

A kiállított tárgyakat páratlan módon, "vakon" próbálhatják ki a látogatók anélkül, hogy tudnák, melyik ismert tervező híres, vagy még kevéssé híres székébe ülnek bele éppen. A cél, hogy a fogyasztók kicsit átértékelhessék a "kényelmes" és "formás" fogalmakat és magasabb szintre emeljük az érzékelést, valamint felhívjuk rá a figyelmet, mi mindent rejt egy jól megtervezett tárgy.

A kiállítók és a kiállított tárgyak listája titkos, de ígérjük, a végén mindenre fény derül! Az eseményen a részvétel regisztrációhoz kötött, 4 fős csoportok vehetnek majd részt és járhatják végig a designtárgyakat vak tárlatvezetőkkel.

ELŐREGISZTRÁCIÓ ITT: Regisztráció

A tárlatnak a Brody Studios ad otthon, hétfőtől szombatig, 17-22 között van nyitva. Számos témakört végigjárunk együtt és olyan aktuális tárgytervezéssel kapcsolatos kérdésekre keresünk választ, amelyeknek teljesen új "nézőpontot" ad a vaksötétség. A tárgyakat mindenki értékelheti is, ami merőben új módon ad visszajelzést a tervezőknek saját alkotásaikról, közelebb hozza az alkotót saját tárgyának "fogyasztójához" és segíti a termékfejlesztési folyamatot.

Várunk mindenkit szeretettel a TOUCH-on egy jókora bútortapogatásra, ergonómiai és designelméleti tapogatózásra! Érdeklődni egyéb részletekről a touch.kiallitas@gmail.com-on tudtok.

A program a Design Hét Budapest 2016 eseménysorozat hivatalos része.

Duna tv riport

Sajtó cikk

Kerékgyártó Andrásm tervező és kiállító, filmje a Touch kiállításról
Galéria


Örvényben című tapintható kiállítás

Dátum: 2016.09.16 - 2016.09.26
Helyszín: Esztergomi Vármúzeum, 2500 Esztergom,Szent István tér 1.
Az Esztergomi Vármúzeum adott helyet 2016-os Szakrális Művészetek Het-i tapintható kiállításunknak. A tárlat varázsát egyrészt a különleges helyszín adja, másrészt pedig a közösség Magyar Judit Mária képzőművésszel, akivel először mutatkozunk be közös térben.

Az Örvényben cím mély jelentéssel bír, főleg a szakralitás szempontjából. Ha örvénybe kerülünk, és saját erőből próbálunk kijutni, nem vezet sikerre. Ha hagyjuk magunkat, akkor van esélyünk arra, hogy kidobjon a kavargó áradat, de csak az után, hogy lejutottunk a legmélyebb pontra a fenéken.

Ez a gondolat erősíti meg az összefogást, a problémák elengedését és a segítőkre való ráhagyatkozást. Ez jelentheti, a vak tárlatvezetőre való ráhagyatkozást is a fedett szemű látogatás során, a vendégek részéről.

Esztergom nem csak történelmi város, de iskolaváros is. Reméljük megérintette őket az üzenet, amit alapítványunk tárlata igyekszik nyújtani, vak tárlatvezetőinek tolmácsolásában.
Galéria


"Tapintható Művészet Mindenkinek” című országos vándorkiállítás második évadjának harmadik állomása

Dátum: 2016.03.11 - 2016.04.02
Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ, 5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 4.
Meghívó

a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” című országos vándorkiállítás második évadjának harmadik állomására.
Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ, 5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 4. A megnyitó időpontja: 2016. március 11. 17 óra.
A kiállítást megnyitja: Herczeg Tamás igazgató helyettes, Csabagyöngye Kulturális Központ
A megnyitón felszólal: Móga Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnöke.
A kiállítás látogatható: 2016. 03. 11.- 04. 02, nyitva tartás: H.-Sz. 9-16 óráig.
A megnyitón közreműködnek: Irimiás Petra (blockflöte), a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Király Mónika (vers), a Csabai Színistúdió növendéke.
A kiállítás fővédnöke: Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára.
A tárlat fedett szemmel megismerhető különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban.
Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal Mitykó Györgynél a következő telefonszámon lehetséges: 06-70/772-8358.
Tapints velünk, érezz velünk és mosolyogj velünk!
Galéria


Tapintható Művészet Mindenkinek vándorkiállítás 2. évad 3. helyszín

Dátum: 2016.02.12 - 2016.02.29
Helyszín: VOKE József Attila Művelődési Központ, 2120 Dunakeszi, Állomás utca 17.
Galéria


Tapintható Művészet Mindenkinek vándorkiállítás 2. évad 2. helyszín

Dátum: 2015.11.21 - 2015.12.04
Helyszín: Kovács Pál Művelődési Központ, 5350 Tiszafüred, Örvényi út 6.
a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” című országos vándorkiállítás második évadjának második állomása
Házigazda: Zám Lajosné igazgató
Vendégeket köszönti: Ujvári Imre Tiszafüred Város Polgármestere
A megnyitón felszólal: Móga Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnöke
A kiállítás fővédnöke: Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára

A megnyitó időpontja: 2015. november 21. 16 óra
Közreműködik: Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola

A tárlat fedett szemmel megismerhető különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban. Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal a következő telefonszámon lehetséges: 06 20/251-1744.
Galéria


Tapintható Művészet Mindenkinek vándorkiállítás 2. évad 1. helyszín

Dátum: 2015.10.17 - 2015.10.31
Helyszín: Thury-vár, Várpalota
Sajtóanyag 1

Sajtóanyag 2
Galéria


Hullámok fölött című tapintható tárlat

Dátum: 2015.09.13 - 2015.09.20
Helyszín: Kövi Szűz Mária Plébánia, 1033 Budapest, Szentendrei út 69-71
A kiállítás a templom 150 éves évfordulóján, 2015.09.13-án, 18 órakor nyílik.
A kiállítást megnyitja Botos József, közgazdász, ny. egyetemi docens.

NYITVA: 09.14-18-ig: Iroda időben 19-én és 20-án:10:00-18:00.

A kiállításban való tájékozódást képzett látássérült tárlatvezetők segítik.Előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés a következő számokon: 36 20 2840822 vagy 36 70 3837766.
Galéria


Tapintható Művészet Mindenkinek vándorkiállítás 5. helyszín

Dátum: 2015.05.08 - 2015.05.31
Helyszín: Károlyi Kastély, Fehérvárcsurgó
Galéria


Tapintható Művészet Mindenkinek vándorkiállítás 4. helyszín

Dátum: 2015.04.03 - 2015.04.24
Helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, megvalósítás Esterházy-palota 9021, Győr, Király utca 17
2015. 04. 28.-án nem mentem iskolába, mert felkért a Kézzelfogható Alapítvány, hogy utazzak le Győrbe, a Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeumba harmad magammal és vezessünk tárlatot az alapítvány tapintható tárlatán.
Elvállaltam és a következő történt:
A múzeum aznap tematikus napot tartott, ezért 5 csoportot vártak látogatóba, vegyes korosztályban 7-10 évesektől a 14-19 éves korosztályig. Szépen dolgoztunk a megszokott módon, kalauzoltuk a bekötött szemű látogatókat az alkotások között.
A váratlan fordulat akkor történt, amikor kiderült, hogy az utolsó csoportban viszonylag rossz magaviseletű, hangoskodó, kissé arrogáns tagok vannak, akik nemigen akarták a tárlatot megtekinteni.
Kicsit megrémültem, hogy hogyan fogom őket végigvezetni a tárlaton. De megkaptam az első két fiút. A meglepő fordulat az volt számomra, hogy amint elkezdtem velük beszélgetni, teljesen megváltoztak. Jó fejek lettek, bár igaz, hogy nem tudták ki volt Árpád vezér, nem tudták hogyan szól Noé bárkájának története és azt sem tudták, hogy ki volt Noé… Ebből a csoportból 6 fiatalt vezettem körbe és mire végeztem, mind nagyon szelíd, kedves lett. Érdeklődtek a vakság iránt, tettek fel kérdéseket. Ennek hatására, mi látássérült tárlatvezetők, akik ott voltunk, azt éreztük, hogy megváltottuk a világot. A fiatalok fegyelmezetten, csendben, elgondolkozva hagyták el a múzeum területét. Azt mondta a múzeum igazgatója a történtek hatás alatt, hogy látszott ezeken a látogatókon mennyire lekötötte őket a tárlat és, hogy mennyire elfáradtak a bekötött szemű vezetés alatt.
Személy szerint azt gondolom, hogy ők nem fognak véglegesen megváltozni, de egy kis időre mi, hasonló korú látássérült fiatalok, ha mást nem is, de tapasztalatot adtunk nekik a világunkból, a mi lelkiismeretünknek pedig meghatározó élmény marad ez a találkozás.

Prepszl Tamás, 2015-04-29
Galéria


Tapintható Művészet Mindenkinek vándorkiállítás 3. helyszín

Dátum: 2015.03.16 - 2015.03.27
Helyszín: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény
2015. március 6-án pénteken 15 órakor nyílott a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” c. országos vándorkiállítása a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy Szalonjában.
„Az Alapítvány célkitűzése, hogy látássérült és vak emberek együtt váljanak kiállítás közönséggé a látókkal. Létrejött egy olyan kiállítótér, ahol egyenlők az esélyek. A látók a látássérültek vezetésével bekötött szemmel vehetik kezükbe a kiállított tárgyakat, képzőművészeti alkotásokat. Így a látók és a látássérültek között kialakuló bizalmi viszonyon keresztül nem csak egymást ismerhetik meg, hanem újabb tapasztalatokat szerezhetnek saját magukról is. A látóknak hinniük kell a tapintás erejében, a látássérülteknek pedig olyan türelemmel kell lenniük, amelyet elvárnak a látó környezetüktől. A párbeszéd kialakulása és megtartása elkerülhetetlen. Egymás kezében vannak.” – olvasható az alapítvány koncepciójában.
Első kiállításukkal a Szépművészeti Múzeumban mutatkoztak be, majd ezt követte a vándorkiállítás létrehozása, azzal a céllal, hogy a kisebb-nagyobb vidéki városokban az ott élő emberek is megismerjék a kiállítást, annak mondanivalóját, képzett látássérült tárlatvezetők segítségével. A látogatók még jobban átérezhessék a látássérültek, vakok mindennapjait, a művészetek személyiségformáló, terápiás szerepét a fogyatékkal élők életében. A megnyitót jelenlétével megtisztelte: Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért Felelős államtitkár, Tolna Megye 2. választókerületének (Dombóvár-Bonyhád) országgyűlési képviselője, Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Kovács Lászlóné a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnök asszonya.
A programot Horváth Péter a Presidium Közhasznú Egyesület által működtetett Reménység Napközi Otthon fiatalja nyitotta meg Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom című versével, később elszavalta Kányádi Sándor: Álmodó című versét is, melyeket mély átéléssel adott elő.
Ezt követően Müller Ádám gyűjteményvezető köszöntötte a vendégeket és köszönte meg a Kézzelfogható Alapítványnak, meghívott vendégeknek, fellépőknek a részvételt, a közreműködést.
Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára a kiállítás fővédnöke mondta el gondolatait az alapítvány munkájáról, a kiállításról, a kormány célkitűzésiről, melyekkel többek között támogatják a fogyatékossággal élők életkörülményeinek javulását is. Erre a legközelebbi példa a felújított és nemrég átadott Vakok Állami Intézetének két épülete, amelyekben a külső és belső felújításoknak köszönhetően a látássérültek, a mozgásukban korlátozottak mindennapjaihoz szükséges speciális körülményeket biztosították: megújult a homlokzat és a tető, kicserélték a nyílászárókat, a világítást megújították, ezeken kívül az épületen belül korszerűsítették a vizesblokkokat és megújultak a közösségi terek is.
Az államtitkár úr megkérte az érdeklődőket, hogy minél többen ismerjék meg a kiállítást, felhívta az iskolaigazgatók, pedagógusok figyelmét: hozzák el az osztályokat, a tanulókat is a tárlatra, mert a felnövekvő generációk életében, szociális érzékenységük alakításában meghatározó lehet egy ilyen élmény átélése, megtapasztalása, hiszen ezt követően egészen másként viszonyulnak majd a fogyatékossággal élő embertársaikhoz a jövőben.
A program folytatásaként Till Nikolett a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 7.a osztályos látássérült tanulója, több énekverseny győztese, Széki lakodalmas dalcsokrot énekelt a hallgatóság nagy örömére: A menyasszony szép virág, Csikorog a szekér, A kapuban a szekér, Nincs több kutya című népdalokat adta elő. Ezt követően Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke megköszönte a meghívást, mint dombóvári lakos örömét fejezte ki, hogy Dombóváron is megtekinthető, megismerhető a tapintható tárlat és a megye részéről támogatását biztosította a gyűjteményben, a jövőben megvalósuló kiállítások, programok létrejöttét illetően.
A megnyitó zárásaként Mógáné Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnök asszonya mondta el gondolatait az alapítvány célkitűzéseiről, tapintható tárlat létrejöttéről. Az alapítvány legfőbb célja a látássérültek társadalmi rehabilitációja a művészetek segítségével. Az összefogás gondolatát emelte ki, ami több síkon is megvalósult a kiállítás kapcsán. A múzeumban a berendezés során a késői órákban is segítőkészséget és nyitottságot tapasztaltak. A kiállító képzőművészek, iparművészek, népi iparművészek és a különböző fogyatékossággal élő alkotók szívesen bocsátották alkotásaikat a tapintással történő megismerésre. Ez legalább olyan bátorságot és elszántságot igényel, mint a tárlatvezetés során a látássérült tárlatvezetők és a bekötött
Galéria


Családi nap, Tapintható kiállítás

Dátum: 2015.02.14
Helyszín: Városi Ifjúsági Klub, Budaörs
Galéria


Tárlatvezető képzés látássérült fiataloknak

Dátum: 2015.02.06 - 2015.02.07
Helyszín: Vakok Speciális Szakiskolája, Budapest
A Kézzelfogható Alapítvány immár több éve járja a múzeumokat, kulturális intézményeket. A látogatók integrált tárlataikon bekötött szemmel ismerkedhetnek meg az ép és fogyatékkal élő kézművesek munkáival.
A látássérültek a házigazdák . A szerepcserével nemcsak a "sötét világba" kapnak a látók így betekintést, hanem megtapasztalhatják azt is, hogy a tapintás során mennyi információhoz tudnak hozzájutni, milyen érzés másokra támaszkodniuk.
A tárlatvezető képzésre a patinás Vakok Iskolájában került sor az Ajtósi Dürer soron .
Első nap Benkő Vilmos közgazdász, (az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítvány volt elnöke) retorika világába kalauzolta el a képzés résztvevőit. Az interaktiv előadás nagyon jó hangulatban telt el. Jobban megismerhette önmagát és egymást is a hallgatóság.
A verbális kommunikáció az elsődleges csatorna a látássérült embereknél, így ezt a "fegyverüket" jól kell tudni használniuk. Fontos a kommunikációt felépíteni. A sok szituációs gyakorlat, illetve egymás értékelése segítette a minél pontosabb, tudatosabb, színesebb, választékosabb kommunikációt.
Második nap további két fontos témakörrel ismerkedhettek meg a résztvevők.
Délelőtt Baráth Andrea (esélyegyenlőségi munkatárs) az etikettről és protokollról tartott érdekes előadást.
Egyebek közt szó volt a non-verbális jelekről, érintette a köszönéssel, kézfogással, bemutatkozással, öltözködéssel kapcsolatos elvárásokat.
Délután Kiss Gyöngyvér (ügyvezető partner) a tárlatvezetés témakörében osztotta meg gondolatait. Szituációs feladatban lehetőség volt a tárlatvezető és a kiállításra látogató párbeszédét, találkozásuknak első pillanatait eljátszani.
A képzés résztvevőinek sok információt, tapasztalatot adtak át az alapítvány már meglevő tárlatvezetői is.
Szünetekben finom falatokkal, teával, kávéval, üdítőkkel megrakott u.n. frissítő pontok várták az éhes, szomjas szájakat.
Köszönet a színvonalas képzésért a Kézzelfogható Alapítvány összes dolgozójának, s mindazoknak akik oroszlán szerepet vállaltak ennek a lebonyolításában. Az új munkaerők jóvoltából talán még színesebb lesz majd a múzeumi tárlatvezetés, több ember élheti át a tapintás általi világot, s a tapintható tárlatok híd szerepét töltik majd be a látó és nem látó emberek között.
VateR
Galéria


Vándorkiállítás 2. helyszín

Dátum: 2014.11.07 - 2014.12.13
Helyszín: Jósa András Múzeum, Nyíregyháza
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves barátaink!
Engedjétek meg, hogy egy csodálatos élményt megosszak veletek.
2014 november 7.-én megnyitottuk az alapítvány országos vándorkiállítás sorozatának 2. tárlatát, Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban. A múzeum részéről kiemelkedő vendéglátásban és segítségben volt részünk. Jelen volt és beszédet mondott Soltész Miklós államtitkár úr, Petneházy Attila országgyűlési képviselő, Dr. Bene János múzeum igazgató úr. És persze kamerák, sajtó. De ott volt rengeteg vendég, akik mind a tárlatra voltak kíváncsiak. Dolgoztak is látássérült tárlatvezetőink pihenés nélkül. Amikor úgy láttuk, hogy megpihenhetünk és tárlatvezetőink leülhettek ebédelni, kiszedték a tányérra a liba combot párolt káposztával, lenyelték az első falatokat, szóltak a múzeum munkatársai, hogy érkezett a közeli görög katolikus általános iskolából 2 másodikos osztály, kb. 50 gyerek. Tárlatvezetőink teljes természetességgel tették le a villát és kezdték fogadni az izgő-mozgó gyerekcsapatot. A kis srácoknak persze nem volt elég, hogy fedett szemmel végignézzék a kiállítást, ők bent maradtak és" látóan" is végigtapizták a tárgyakat, fotózkodtak Edit Rókája mellett. Végül kolléganőnk, Dezdi is beállt tárlatvezetőnek, hogy segítse a roham viselését a tárlatvezetőknek. A gyerekek lassan elfogytak és akkor Jovány Barbi látássérült tárlatvezetőnk elszaladt a kutyájáért, Happy-ért és az előtérben tartott egy rögtönzött kutyás bemutatót. Képzeljétek el! A boldog, kipirult Barbi és Happy 50 gyerek karéjéban. A külső körben a tárlatvezetők, alapítványi munkatársak, múzeumi dolgozók együtt. A gyerekek tapsviharral köszönték meg a bemutatót és akkor következett a csoda. A tanító nénijük megkérte őket, hogy náluk az iskolában szokásos köszöntéssel búcsúzzanak el és mondjanak köszönetet az egész napért.
És a gyerekek énekelni kezdtek. ötvenen. Barbi, Happy középen. Énekelnek gyönyörű hangon, tisztán , hittel. Egy éltető éneket, dalt.
Lélegzet visszafojtva álltunk, nem akartuk megtörni a varázst. Megállt az idő, zenget az ének....
Hát, ezért érdemes. Kit érdekel ilyenkor már a sok munka, feszültség...
És elkezdjük majd újra! Mert ezért érdemes, bármibe kerül is...
Köszönöm, hogy meghallgattok!
Galéria


Vándorkiállítás 1. helyszín

Dátum: 2014.10.03 - 2014.10.18
Helyszín: Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Kecskemét
Az Alföld közepén látássérült tárlatvezetőink munkáját sok iskolás csoport vette igénybe. A Piarista Gimnázium saját szervezésű érzékenyítő programra kérte fel egyik tárlatvezetőnket.
A helyi látássérültek is igénybe vették az akadálymentes hozzáférést kortárs művészek által készített alkotásokhoz. A felületek és anyagok sokszínűsége szép élménnyel gazdagította a látogatókat.
Galéria


AmCham Alapítvány díjazottja a Kézzelfogható Alapítvány, díjátadó ünnepség és játszóh

Dátum: 2014.10.08
Helyszín: Millenáris, Budapest
2014 júniusában hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó intézmények számára hirdetett országos pályázatot az AmCham Alapítvány. A "MI LESZEK, HA 25 LESZEK" pályázatra beérkezett pályaműveket pedagógusokból, szociológusokból és alapítványi önkéntesekből álló külső szakértő bizottság bírálta el. A szakértők javaslata alapján az AmCham Alapítvány Kuratóriuma 5 intézményt választott ki támogatásra: a nyíregyházi Down Egyesületet, a debreceni Köz-Pont Ifjúsági Egyesületet, a budapesti Bókay Gyermekklinikát, a nagykanizsai Alapítvány az Autista Gyermekekért és a budapesti Kézzelfogható Alapítványt. Az Alapítvány közel 8 millió forint értékben támogatja a szervezeteket


Szakrális Művészetek Hete, Betekintő című kiállítás

Dátum: 2014.09.19 - 2014.09.28
Helyszín: Nagy Szent Teréz plébániatemplom altemploma, Budapest
A Kézzelfogható Alapítvány 2014-ben, a budapesti Avilai nagy Szent Teréz plébániatemplom altemplomában, jelentkezett tapintható kiállítással.Negyedik alkalommal veszünk részt a SZMH "“én. Ebben az évben nagy élményt jelentett a megnyitó résztvevőinek a népzenei műsor Steffek Adél és a Gardonka együttes közreműködésével. Mégis, a közvetlen, szeretetteljes fogadtatás és légkör határozta meg, hogy szinte senki nem akart távozni a kiállítással való ismerkedés után. Személyes ismeretségek kötődtek. Látássérülteknek is akadálymentes volt a kiállítás, de bárki kipróbálhatta: Milyen érzés tapintás útján megismerkedni műtárgyakkal? A látássérült tárlatvezetők lelkesen kísérték a fedett szemű látogatókat. Köszönjük Zoltán atyának és a közösségnek, hogy befogadták kiállításunkat.
Galéria


"Fogadj el!" Esélyegyenlőségi nap Szeged

Dátum: 2014.09.23
Helyszín: Ifjúsági Ház, Szeged
http://promenad.hu/cikk/fogadj-el-eselyegyenlosegi-nap-szegeden-146865


BETON kurzus és workshop- Cocread projekt

Dátum: 2014.04.01 - 2014.05.31
Helyszín: Vakok Iskolája, Valyó alkotócsoport műhely, Budapest
A Szövetség 39 Művészeti Bázis szervezésében ebben az évben negyedszer indult el a BETON kurzus és workshop, amelyre elsősorban építész, forma- és terméktervező, valamint szobrászhallgatók jelentkeztek. A Szövetség 39 Művészeti Bázis felkérte Szabó Edit designert és keramikus művészt ( Kézzelfogható Alapítvány kiállításainak állandó alkotója), hogy bútor témában legyen külső konzulens. Szabó Edit a Kézzelfogható Alapítvánnyal közösen megszervezték az Érintő Beton csoportot. A csoportban a BETON workshopon részvevő hallgatók és a Vakok Iskolájának hallgatói közösen terveztek köztéri bútort látássérült és látók számára egyaránt. A projekt célja az volt, hogy a látássérült/vak fiatalok bevonásával egy jól működő köztéri bútort (Concread) tervezzenek. A projekt távlati célja, hogy a több Concread elhelyezésével zarándokútat tevezzen a városi parkokban. A A Cocread ülőbútor célja a pihenésre szolgáló funkcióján túl az, hogy segítse a kommunikációt és a megismerést a látók és látássérültek közt. A látássérült fiatalok ellátogattak a Vályó Alkotócsoport műhelyébe, ahol testközelben ismerhették meg, vehettek tevőlegesen is részt, a beton tárgy elkészítésében.
Galéria


Színház- és Filmművészeti Egyetem " Mesével-Látó" gyermeknapi programján együttműködés

Dátum: 2014.05.25
Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
A Kézzelfogható Alapítvány segített megrendezni a rendezvény tapintható bábkiállítását Magyar Judit Mária bevonásával, aki képzőművész, alapítványi tag és rendszeres alkotónk.
Galéria


Nem para a para, Kézenfogva Alapítvány rekordkísérlet

Dátum: 2014.05.17
Helyszín: Műegyetem rakpart, Budapest
Galéria


Közös alkotói nap látássérült fazekas hallgatók és ép diákok részvételével

Dátum: 2014.05.12
Helyszín: Kittenberger Kálmán Álltalános és Művészeti Iskola, Nagymaros
Művészeti vezető Nagy Zsolt Richard művészeti oktató és ikonfestő, aki rendszeresen ad alkotásokat az alapítvány kiállításaira.
Galéria


"Kezdjetek szeretni"

Dátum: 2014.05.11
Helyszín: Syma Csarnok, Budapest
"Kezdjetek szeretni" Pál Feri atya előadása a Syma Csarnokban a Nemadomfel Alapítvány szervezésében. A Kézzelfogható Alapítvány segítségével, az alkalomra egyedi tervezésű tárgyak árusítása.
Galéria


Kézzelfogható művészet mindenkinek

Dátum: 2014.03.27 - 2014.04.03
Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged
A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány meghívja önt és barátait a "Kézzelfogható művészet mindenkinek" című, tapintható "TAVASZ" kiállítására, 2014. március 27-én 10:30 órára. Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra díszterme Szeged, Kálvária sgt. 23. A megnyitó házigazdája: B. Nagy László parlamenti képviselő, a kiállítást megnyitja: Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára, a program fővédnöke. A Kézzelfogható Alapítványt bemutatja: Móga Sebők Erzsébet gyógypedagógus, elnök. Vendégművész: Vincze Lilla előadóművész. A megnyitón közreműködnek: Guruló tánccsoport Hódmezővásárhelyről, Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete, Gardonka együttes, Steffek Adél, Klúg Péter Álltalános Iskola Gondolatjel pantomim csoportja. A helyszínen képzett tárlatvezetők segítenek a tapintható kiállítás megtekintésében. A kiállítás akadálymentesen megtekinthető az Agora nyitvatartási idejében 2014. március 27-től 2014. április 3-ig. Támogatóink: Szeged Első Lions Klub / Alapítva: 2001., Bonafarm Zrt., Vakok és Gyengén-látók Csongrád Megyei Egyesülete.
Galéria


Tavasz címmel megrendezett tapintható kiállítás

Dátum: 2014.03.17 - 2014.03.25
Helyszín: Kálmán Imre Kultúrális Központ, Siófok
A Vakok és Gyengénlátok Somogy Megyei Egyesületének Siófoki Kistérségi Csoportja, a Kézzelfogható Alapítvány és a Kálmán Imre Kulturális Központ szeretettel meghívja önt "A TAVASZ" címmel megrendezett TAPINTHATÓ kiállítás megnyitójára 2014. március 17-én 14 órára, a Kultrális Központ előcsarnokába (Siófok, Fő tér 2.). A kiállítást megnyitja Dr. Balázs Árpád Siófok város polgármestere. A kiállítás megtekinthető 2014. március 25-ig naponta keddtől péntekig 12 órától 18 óráig, szombaton 10 órűtól l4 óráig.


Tárlatvezető képzés látássérülteknek a Kézzelfogható Alapítvány kiállításaihoz

Dátum: 2014.02.22
Helyszín: Vakok Speciális Iskolája, Budapest
Alapítványunk először hirdetett meg, és rendezett egy egynapos tárlatvezető képzést látássérült érdeklődők számára. A cél az volt, hogy bővítsük a rendelkezésünkre álló tárlatvezetők számát, bővítsük azt a kört, akik járják velünk az országot, így lehetőséget kapva a kapcsolatteremtésre, kommunikációra, ismeretanyag gyűjtésre és tapasztalatokat gyűjtsenek a munkába állásról. A képzésben oktatók voltak: Ekkert Zsuzsanna a Vakok Speciális Szakiskolájának igazgatója, Mácsay Krisztina a Szépművészeti Múzeum munkatársa, valamint Barát Mária, Dér Veronika, Görcsi Krisztián, Jovány Barbara, Steffek Adél látássérült tárlatvezetők.
Galéria


"Adventi varázslat" kiállítás

Dátum: 2013.12.06 - 2014.01.15
Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház, Budakalász
Adventi varázslat címmel nyílik kiállításunk 17 órakor Budakalászon (Kós Károly művelődési ház, Budakalász, Szentendrei út 9.). A kiállítást megnyitja Móga Sebők Erzsébet, a kiállítás védnöke. Kiállítók: Szombati Panni, Magyar Judit Mária, Siketvakok Országos Egyesülete, Vakok Speciális Szakiskolája és a szakköri foglalkozásokon résztvevők. Megtekinthető január 15-ig hétköznap 10:00-18:00, szombaton 10:00-13:00.


3 hetes tapintható kiállítás

Dátum: 2013.05.01 - 2013.05.21
Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Budapest
Tárlatvezető képzésünk a Kézzelfogható Alapítvány szervezésében a Vakok Iskolájának gyönyörű szecessziós épületében zajlott. Fontosnak tartjuk, hogy tapintható kiállításainkon látássérült tárlatvezetők segítsék a bekötött szemű látogatókat a kiállításban való tájékozódásban. 2013. májusában 3 hetes tapintható kiállítást szerveztünk a Szépművészeti Múzeumba. Ennek utóélete egy Országos Vándor Kiállítás lesz 2014 őszétől 2015 nyaráig több vidéki város részvételével. A Vándor kiállítás helyszínei: Kecskemét, Szeged, Fehérvárcsurgó, Győr, Baja, Dombóvár, Nyíregyháza. A Budapesti látássérültek, akik már többször részt vettek tárlatvezetőként tapintható kiállításainkban, most átadták tapasztalataikat vidéki sorstársaiknak. A Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztályát Mácsay Krisztina képviselte és segített mindenkit szakmai tudásával. Ekkert Zsuzsanna, a Vakok Speciális Szakiskolájának kommunikáció tanára a kapcsolatteremtésben adott fogódzókat és a híres épületben kalauzolta a vendégeket. Móga S. Erzsébet a Kézzelfogható Alapítványt mutatta be. Petneházy Emőke a nap házigazdája volt. Szakáll Dezdemóna és Bakos Judit Dávid Ádám közreműködésével a cateringet biztosította. Prepsz Tamás tanulónk az eseményeket elektrónikusan rögzítette. Bencze Gina a fotókat készítette. Bogdán Móni, Szakony Kata a berendezésben segédkeztek. Szegedről a Rogers Gimnáziumból jöttek önkéntes tanulók Szűcs Péter Pál tanár vezetésével, akik Dér Vera szervezésében kísérték a Csongrád Megyei látássérülteket. Érkeztek még a programra Kecskemétről, Békéscsabáról, Győrből, Nyíregyházáról, Szegvárról, Orosházáról és Siófokról. A nap folytatásaként a szegedi gimnazistákkal és a győri Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége helyi szervezetével kézműves foglalkozás keretei között történő együttműködést beszéltünk meg.


"Kézzelfogható művészet mindenkinek"

Dátum: 2013.05.02 - 2013.05.04
Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Budapest
Az Európai Esélyegyenlőségi Naphoz kacsolódva a Kézzelfogható Alapítvány "Kézzelfogható művészet mindenkinek" címmel kiállítást és konferenciát szervez a Szépművészeti Múzeumban. Május 2-án 15 órától kiállítás megnyitása, műsorok Május 3-án a konferenciával párhuzamosan látássérült tárlatvezetőkkel a látók "vakos", "bekötött szemű" tárlatvezetésen vehetnek részt Május 4-én délelőtt a különböző fogyatékossági csoportok a kiállítás tapasztalataira építve interaktív foglalkozásokat szerveznek. A kiállítás anyaga: kortárs képzőművészek, iparművészek alkotásai, tematikus művei, látás-, hallássérült, valamint értelmi sérült alkotók művei, különös tekintettel az anyagok sokszínűségére és tapinthatóságára. A konferencia szakmai programja: művészek, gyógypedagógusok és maguk a sérült alkotók tanácskoznak a sérültek művészetekkel való kapcsolatáról. A kiállítás megközelíthetősége akadálymentes. A rendezvény fővédnöke: Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára. Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa programunkat!


"A szabadság élvezete" című kiállítás

Dátum: 2013.09.13 - 2013.02.22
Helyszín: Óbudai Szalézi Rendház, 1032 Budapest, Bécsi út 175. Telefon: 368-6027
A Kézzelfogható Alapítvány rendezésében megnyitásra kerül "A szabadság élvezete" című kiállítás 2013. szeptember 13-én 18 órai kezdettel az Óbudai Szalézi Rendházban. A kiállítást megnyitja: Vágó Szilvia kerámia- és porcelántervező iparművész. A megnyitó műsor előadói: Lakatos Mirella, Boross Szilvia, Flamich Mária, Hoffmann Rita, Szombati Panni. A kiállítás megtekinthető szeptember 13-tól szeptember 22-ig az Óbudai Szalézi Rendházban: 1032 Budapest, Bécsi út 175. Telefon: 368-6027

A program a Szakrális Művészetek Hetének programsorozatában szerepel.


Témanap

Dátum: 2011.04.08
Helyszín: Templomdombi Álltalános Iskola, Szentendre
Kéz a kézben nap Szentendre, Templomdombi Álltalános Iskola (2000 Szentendre, Alkotmány u. 12.): Szeretettel meghívjuk iskolánkba 2011. ápr. 8-án, 8 óra és 14 óra között tartandó témanapunkra, melynek célja felelős, elfogadó, szociálisan érzékeny, toleráns gondolkodásmódra nevelni a gyerekeket és pozitív példát mutatni nekik. Elvinni őket egy olyan világba, ahol megtapasztalhatják, hogyan lehet élni a látó-, hallószerv, illetve valamely végtag hiányával. Programok: csörgőlabda, láthatatlan kiállítás, akadálypálya, jelelés, kutyabemutató, filmnézés, beszélgetés.


Tapintható kiállítás

Dátum: 2011.02.24
Helyszín: Reök, Szeged
Esélyegyenlőség: tapintható kiállítás nyílt a szegedi Reök-palotában


Első tapintható kiálltásunk

Dátum: 2010.01.01
Helyszín: Nádor terem
Első tapintható kiállítása, ahol lehetőség nyílt a kiállító művészekkel konzultálni és a látássérült tárlatvezetők önkéntes munkáját igénybe venni.
Galéria


Láthatatlan kultúra című tapintható kiállítás

Dátum: 2010.01.01
Helyszín: Szekszárd
Láthatatlan kultúra című tapintható kiállítás a Ki-Látás Alapítvány meghívására
Galéria


Zonta Hungária civil szervezettel való együttműködés

Dátum: 2010.01.01
Helyszín:
Zonta Hungária civil szervezettel való együttműködés
Galéria